"Štýl je jediný luxus, ktorý si môže dovoliť každý bez toho, koľko má peňazí. Je to vec, ktorá sa s nami narodila alebo sa ju môžeme naučiť - no len v prípade, ak dotyčný človek disponuje potrebnou inteligenciou..."
(GIORGIO ARMANI)

štvrtok 10. mája 2012

Myjava


Toto mesto je vám známe buď zo zoznamu vybraných slov po "m", alebo pokiaľ ste v zbehlí v histórii, tak ako miesto prvého sídla Slovenskej národnej rady. Z toho druhého dôvodu som tam zavítala aj ja. Múzeum je naozaj na dobrej úrovni (nemusíte sa obávať žiadnych asi 60-ročných unudených tiet v hrubých svetroch). Na dobrej úrovni je najmä jeho spracovanie a výstavba. K pôvodnému, dosť rozľahlému domu na tie časy (väčšie boli asi už len kostoly a podobné verejné budovy), vdovy Koléniovej, veľkej národniarky, je pristavená nová budova, ktorej interiér má vysoký strop, a celkovo má pripomínať niečo historické. Čo sa týka expozície, sú to prevažne fotky predsedov SNR a iných významných politikov (napr.je tam odfotená Margaret Thatcher s Dubčekom a naozaj sa podobá na Maryl Streep, ktorá ju stvárnila v jej biografii Železná lady). Asi najzaujímavejším predmetom výstavy je brko, s ktorým sa na prvý dokument SNR podpísali Štúr, Hurban, Hodža (a to krstnými menami), samozrejme, dokument je takisto originál. No a veľmi zaujímavou je aj kosť Ľ.Štúra, ktorú mu vybrali pri pitve a ktorá v podstate spôsobila jeho smrť a sú tam aj osudné broky. Vo vedľajšej dedinke je aj rodný dom M.R.Štefánika. takže toto okolie dýcha slovenskou históriou.
No ale narozdiel od múzea, mesto Myjava ako také, nie je žiadne terno. Neočakávajte nič viac ako schátrané obchodíky (prevažne čínske) v centre (ktoré ani nie je pravé centrum, pretože po právom námestí ani chýru-ani slychu), niekoľko CBA obchodov a len jedna naozaj dobrá reštaurácia, ktorá je súčasťou hotela. Takže pokiaľ sa chystáte na nákupy, mierte truchu južnejšie - do Bratislavy...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára