"Štýl je jediný luxus, ktorý si môže dovoliť každý bez toho, koľko má peňazí. Je to vec, ktorá sa s nami narodila alebo sa ju môžeme naučiť - no len v prípade, ak dotyčný človek disponuje potrebnou inteligenciou..."
(GIORGIO ARMANI)

piatok 4. mája 2012

Gyor

Naozaj krásne mesto. Tak trochu mi pripomína zmes Viedne, ktorou bolo toto mesto dosť ovplyvnené architektonicky aj historicky, vďaka neveľkej vzdialenosti medzi mestami; a našej Nitry. Neviem presný dôvod tohto dojmu, ale skrátka to tak cítim. V úžasnom historickom centre s perfektne udržiavanými stavbami a klenotmi architektúry síce nenájdete také obchody ako je to v centre Viedne, kde keď sa stojac pred Stefansdomom rozhliadnete ktorýmkoľvek smerom, vždy zbadáte nejakú slávnu značku. Tu v Gyori prevládajú skôr kaviarničky a kvalitné reštaurácie a možno aj to dodáva mestu isté čaro.
Pre shopoholikov je tu ale asi päť minút od hlavného námestie vzdialené veľmi dobré obchodné centrum Arkád, kde nájdete značky ako Zara, H&M, Mango... A vďaka skvelému výberu si vaša kreditka len tak ľahko neoddýchne. :-) Čo viac dodať? Asi len toľko, že určite stojí toto mesto za návštevu, ktorú určite nebudete ľutovať ani keď nemáte radi nič z vyššie uvedených vecí, pretože v centre sa takisto nachádza aquapark, kde sa dajú stráviť celé hodiny. Nemusíte sa báť, že by ste sa nedohovorili, pretože (takisto vďaka blízkosti rakúskych hraníc) tu dosť veľa ľudí rozpráva po nemecky. Cestou sa vám určite oplatí navštíviť aj jedno zo slovenských miest a to Komárno s krásnym Námestím Európy (pokiaľ ste o ňom nepočuli, nachádza sa aj v jednej časti Monopoly a myslím, že stojí nejakých 600 K), kde nájdete zreprodukované niektoré európske stavby zo Španielska, Turecka a iných krajín. Toto mesto ma fascinuje aj tým, že po pár minútach, hneď ako prejdete mostom na druhú stranu rieky Dunaj, sa nachádzate v ďalšom meste s takmer rovnakým názvom, ale v inom štáte. Pokiaľ som vás stále nepresvedčila, prikladám pár fotiek, ktoré som v rýchlosti urobila. :-)
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára